Små beslut leder till stora beslut

Du är på hemväg från jobbet en mörk novemberkväll.  Väl hemma hänger du av dig jackan, tar av dig skorna och går in i köket. Trots att du hade tänkt sticka ut och jogga direkt efter jobbet, så tar du en macka och läser tidningen. Väl framme vid TV-bilagan ser du att ett intressant program börjar om tre minuter. Du beslutar dig för att smälta smörgåsen och titta på programmet innan joggingturen. Under programmets gång känner du att du är väldigt trött efter dagens påfrestningar och den macka du åt nyss. Soffan erbjuder en välbehövlig bekvämlighet och stöttning. Du beslutar dig för att skippa dagens joggingtur…

Du befinner dig i matbutiken. Du är trött efter dagens jobb. Handlar på hungrande mage. Trots att du lovat dig själv att inte äta choklad, köper du hem en chokladkaka. ”Kan vara bra att ha senare i veckan om det blir fika med kompisarna”.  Väl hemma beslutar du dig för att smaka några chokladrutor. Ledsen över att ha brutit ditt eget löfte om att avstå choklad, beslutar du dig för att äta upp hela chokladkakan. Du är nu mycket besviken på dig själv…

Små beslut kallas alla de medvetna eller nästan omedvetna beslut som vi fattar som ökar risken för att vi i slutändan ska fatta det stora beslutet att överge vår initiala plan eller intention. Varje litet beslut leder oss närmare den intressanta slutsatsen: ”Det bara hände, inget kunde stoppa mig” . Våra små beslut bryter ned det svåra stora beslutet i mer lätthanterliga faser. Men ju längre tiden går, och ju fler små beslut, desto mer undermineras ens kontroll över situationen.

Att vara medveten om dessa små beslut är en viktig insikt på vägen mot bättre framförhållning och att lyckas bättre med sina beteendeförändringar.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress publiceras inte.Obligatoriska fält är markerade med *